Kuinka teen mosaiikkia?

Kuinka teen mosaiikkia?

Mitä tarvitsen mosaiikkityön tekemiseen?

Mosaiikkityön perusteet -video johdattelee sinut mosaiikin saloihin. Videolla käydään läpi erilaiset mosaiikkimateriaalit, mosaiikkipohjat, apuvälineet, mosaiikkityökalut, liimat, mosaiikkipalojen pilkkominen, sekä mosaiikkityön saumaaminen vaihe vaiheelta. Katso opastusvideo, klikkaa tästä. Julkaisemme lisää mosaiikkivideoita jatkossa.

Valitse pohja

Mosaiikilla voi päällystää melkein mitä vain. Verkkokaupastamme löydät runsaasti mm. MDF-styrox- ja muita pohjia, jotka sopivat erinomaisesti mosaiikkitöiden pohjiksi. Pohjat ovat tarpeeksi vankkoja ja kestävät mosaiikkipalojen painon. Valikoimassamme on mm. erilaisia eläinaihioita, geometrisia kuvioita ja lyhtypohjia. Voit myös hyödyntää kotoa löytyviä esineitä mosaiikkipohjina esim. lasilyhtyjä ja keraamisia patsaita. Lähes kaikissa DIY-paketeissa on pohjan lisäksi valmiina kaikki tarvittava mosaiikkityön tekemiseen.


Valitse mosaiikit

Mosaiikkimateriaaleja on lukuisia erilaisia. Meiltä löydät mm. lasiset, keraamiset, akryyliset ja erikoismuotoiset mosaiikit sekä smalti- ja marmorimosaiikit. Mosaiikeissa on erilaisia pintoja: kiiltävä (lasinen tai lasitettu pinta), peili, matta, glitter, iridisoitu sekä kullan- ja kuparin hohteinen pinta. Valikoimassamme on myös upea luksustuote: Kulta-tessera, joka sisältää aitoa 24 karaatin kultaa lasin alla!

Jokaisesta tuotteesta löydät lisää tietoa klikkaamalla tuotekuvaa. Valitse ympärivuotisesti ulkona pidettäviin mosaiikkitöihin lasia tai pakkasenkestäviä laattoja. Myymiemme mosaiikkien koko vaihtelee 3 x 3 mm mikromosaiikeista 20 x 20 cm laattoihin. Pakkauskokoja on monia: grammoittain, kappaleittain, lisäksi voit ostaa suurempaan tarpeeseen mosaiikkiarkkeja. Valikoimaamme kuuluu myös paljon valmiita muotoja, kuten: sydän, tähti, kukka ja terälehdet. Erilaiset lasihelmet ja millefiorit ovat upea lisä mosaiikkitöihin! Mosaiikin seassa voi käyttää myös kotoa löytyviä pieniä esineitä, kuten tarpeettomia avaimia, simpukoita, nappeja jne.


Mosaiikin tekemisen apuvälineet

Voit tehdä mosaiikkia ilman palojen pilkkomista, mutta pilkkominen ja palojen muotoilu avaavat aivan uuden maailman mosaiikissa! Pilkottuja paloja on helpompi asetella tiheämmin ja niillä pystyy peittämään hankalan muotoiset, epäsymmetriset kohdat. Pilkotuilla paloilla voit kätevästi muodostaa haluamiasi kuvioita. Mosaiikkia voi pilkkoa ja muotoilla itse haluamakseen muodoksi erilaisten mosaiikkityökalujen sekä lasityökalujen avulla. Muista aina turvallisuus mosaiikkia pilkkoessa, käytä suojalaseja.

Levitä liima suoraan pohjaan pieni ala kerrallaan. Myös liimalastan tai palettiveitsen avulla levität liimaa helposti ja tasaisesti. Ruisku on kätevä apu pienisssä mosaiikkitöissä, kuten koruissa tai, jos mosaiikkityöstä on irronnut pala. Ruiskun kapea kärki mahtuu sujuvasti pohjan pieniin rakoihin. Pienten mosaiikkipalojen asettelussa käteviä apuvälineitä ovat tarrakynä ja pinsetit. Niiden avulla saat aseteltua palat tarkasti pohjaan ilman sormien ja palasien sotkeutumista liimaan.


Mosaiikkiliimat

On tärkeää valita sopiva liima kuhunkin mosaiikkityöhön, jolloin työskentely on helppoa ja sujuvaa. Liima valitaan pohjan, palojen ja työn sijoituspaikan mukaan. Esim. ulkona pidettävä lasilyhty tarvitsee läpinäkyvän, pakkasenkestävän ja hyväalkutartuntaisen liiman, kuten tämän Silikoniliiman tai Olba-liiman. MDF-pohjiin tehtäviin töihin käy vesiohenteinen, juokseva liima, kuten Mosaiikkiliima tai askarteluliima. Lue kaikista liimoistamme täältä. Kun mosaiikkityö on liimattu, anna työn kuivua muutama tunti ennen saumaamista.


Saumaustarvikkeet

Saumaaminen viimeistelee mosaiikkityön ja tasoittaa työn pinnan. Työn reunoista tulee pyöreämmät ja yhtenäiset. Mahdolliset terävät kärjet ja kulmat "pehmentyvät". Mosaiikkityön saumaaminen ei ole pakollista, eikä kaikkia töitä tarvitse saumata. Esim. 3D mosaiikkikuuset ja -tontut on tehty niin, että palat on vain liimattu styroxpohjaan kiinni kerroksittain. Kaikki saumalaastimme ovat likaa hylkiviä sekä pakkasenkestäviä, joten ne soveltuvat todella moniin mosaiikkitöihin.

Saumalaasteja on saatavana valmiina useita sävyjä ja niitä voi myös värjätä itse pigmenteillä sekä glitterjauheilla. Uutuutena valikoimastamme löytyy pimeässä hohtava laastin lisäaine.


Saumalaastin valmistus

Noudata aina saumalaastin tai DIY-pakkauksen mukana tulevia ohjeita ja sekoitussuhdetta. Käytä saumalaastia valmistaessasi suojakäsineitä ja hengityssuojainta. Valmiin saumalaastin kuuluu olla perunamuusimaista, suhteellisen notkeaa ja hyvin levittyvää. Saumalaastin voit sekoittaa mukana tulevassa muovipurkissa tai erillisessä laastikupissa. Voit käyttää saumalaastijauheesta myös vain osan kerrallaan, laske silloin oikea sekoitussuhde tarkkaan.

Lisää vettä vähitellen saumalaastin sekaan koko ajan sekoittaen. Saumalaastista riippuen anna tekeentyä 3-5 minuutia ja sekoita uudelleen. Käytä laasti seuraavien 15-60 minuutin kuluessa. Ennen saumalaastin levittämistä, kostuta vedellä imukykyiset, lasittamattomat materiaalit. Levitä saumalaasti mosaiikkityön pintaan huolellisesti joka kohtaan saumalastalla ja anna kuivahtaa n. 3-10 minuuttia. Pyyhi sitten mosaiikin pinta pyörivin liikkein kevyesti kostealla saumasienellä. Tämä vaihe tasoittaa ja tiivistää työn pinnan, toista työvaihe tarvittaessa. Anna työn kuivahtaa sitten 5-10 minuuttia ja puhdista pinta lopuksi kuivalla, pehmeällä, nukkaamattomalla kankaalla. Ota huomioon, että joistakin tekstiileistä voi irrota nukkaa, joten suosittelemme kiillottamaan työn saman sävyisellä rievulla kuin saumalaastin väri. Anna työn kuivua muutama tunti. Mahdollinen ylijäänyt saumalaasti hävitetään paikallisten säännösten mukaisesti. Useimmiten ylijäänyt laasti voidaan kovettuneena hävittää sekajätteen mukana.


Mosaiikkiterveisin

Sirpa ja Jukka


Tekstit ja kuvat

MosaiikkiMyymälä 2020 ©


Comments

Sign in in order to write a comment